Ako posilniť telo diétou?

Každý deň sa naše telo musí vysporiadať s patogénnymi mikróbmi, ktoré napádajú náš imunitný systém. Je dôležité podporovať prirodzené metódy ochrany proti nim. Základnou ochrannou bariérou je pokožka. A čo ostatní?

Na podporu našej prirodzenej ochrannej bariéry je potrebná správna strava. čo by mala mať? Samozrejme, strava by mala byť bohatá na množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Nájdeme ich v zelenine a ovocí. Zelenina by sa mala konzumovať tepelne neupravená – len tak si zachová väčšinu živín.

Každodenná strava by mala obsahovať aj produkty bohaté na bielkoviny – bielkoviny sú stavebným kameňom svalov, ktorý je tiež nevyhnutný na inhibíciu svalovej katalýzy. Ďalšou dôležitou zložkou sú sacharidy – cukry sú pre človeka základným zdrojom energie. Oplatí sa vyberať produkty s komplexnými cukrami, ktoré sa rozkladajú oveľa dlhšie. Stravu treba doplniť aj o ryby, ktoré obsahujú množstvo omega 5 tukov.

Sila čerstvého ovocia

Čerstvé ovocie je najlepším zdrojom vitamínov a mikroživín – žiadne vitamínové balíčky neposkytujú takú dávku zdravia ako ovocie. Počas jari a leta sa oplatí využiť najmä možnosť jedenia tohto druhu produktov, pretože sú relatívne najlacnejšie a z ich rozmanitosti sa vám môže zatočiť hlava.

Určite skvelým riešením bude použiť ich na prípravu lahodných štiav a koktailov. Oplatí sa vedieť, že ovocie je najlepšie konzumovať neupravené – pri tepelnej úprave sa už mierne zvýšenie teploty prejaví znížením množstva živín a oxidáciou cenných vitamínov.

Ovocie sa oplatí použiť na vytvorenie kokteilov – môžete ich ľubovoľne miešať a pridať prísady ako obilné klíčky, med alebo aj bylinky. Koktaily sú v posledných rokoch mimoriadne obľúbené, o čom svedčí ich stála pozícia v jedálnom lístku. Ovocie môžete aj zakonzervovať a vyrobiť si zaváraniny na zimu. Ich nutričná hodnota klesá, no zachovávajú si skvelú chuť.

Pri hľadaní zdravia

Ako sa efektívne starať o svoje zdravie, aby sme žili dlhý a pohodlný život? Iste, treba skĺbiť viacero dôležitých vecí, medzi ktoré patrí správna strava, fyzická aktivita a schopnosť relaxovať. Na to, aby ste mohli žiť na schodisku vo vlastnom tele, je potrebné dodržiavať mnohé pravidlá, vrátane vyhýbania sa nezdravým návykom. Čo je najčastejšou príčinou chorôb a problémov?

Určite nevhodná strava, plná nezdravých potravín a málo hodnotných potravín. Ďalším problémom je nízka fyzická aktivita, ktorá vedie nielen k znižovaniu metabolických procesov, ale predovšetkým k obezite. Telo potrebuje aj správne množstvo vitamínov a mikroprvkov – nájdeme ich predovšetkým v čerstvej zelenine a ovocí.

Je mimoriadne dôležité podrobovať ich tepelnému spracovaniu čo najmenej – vtedy strácajú svoje zdravotné vlastnosti. Ďalšou dôležitou otázkou je poskytnúť telu správne množstvo sacharidov a bielkovín – to sú zložky potrebné na budovanie svalovej hmoty a dodanie energie.