Výživa – zdravé návyky

Keďže zdravý životný štýl je v mediálnom svete neustále stigmatizovaný, čo je veľmi dobre vnímané, stojí za to sa s touto témou zoznámiť. Hlavným determinantom zdravého životného štýlu je správne vyvážená výživa. Ako rozlíšiť zdravé produkty? Vo všeobecnosti platí jednoduché pravidlo, čím menej spracovaná potravina, tým je zdravšia. Sú najviac vybavené cennými vitamínmi a minerálmi, preto sa samozrejme najviac odporúča surová zelenina a ovocie.

To však neznamená, že mäso je z jedálnička vylúčené. Mäso je pre správne fungovanie tela absolútne nevyhnutné. Nedá sa obísť, a preto vegetariánstvo nie je práve tou správnou voľbou pre zdravý životný štýl.

Ďalšou zátkou, ktorá výrazne uľahčuje starostlivosť o vaše zdravie, je pitie veľkého množstva vody počas dňa. Odporúča sa vypiť aspoň dva litre vody denne. Niektorí sú k nej dosť skeptickí, keďže zahŕňa všetky druhy nápojov ako džúsy, čaje, kávu, ale aj polievky, ktoré obsahujú vodu. To je, žiaľ, nesprávne, pretože by ste mali vypiť 2 litre čistej vody, do ktorej nie sú zahrnuté vyššie uvedené produkty.

Voda – nemožno ju vynechať zo zdravej výživy

Voda, ako viete, je tekutina, ktorá je nevyhnutná pre život. Bez nej nemôžu prežiť rastliny, zvieratá ani ľudia. Preto pri starostlivosti o svoje zdravie treba počítať s dopĺňaním tekutín čo najčastejšie. Zvyčajne sa odporúča pramenitá voda, najlepšie neperlivá.

Vodu treba dopĺňať nielen pri zvýšenej fyzickej námahe, najlepšie by bolo dávkovať pohár čistej vody každý deň, v priemere každé 2 hodiny. Tým sa zbavíte toxínov z tela. Voda bude užitočná aj pri utíšení hladu – hovoríme o ľuďoch, ktorí si medzi jedlami nedokážu odmietnuť občerstvenie. Pohár vody alebo dva vám istotne nechajú čo i len chvíľu zabudnúť na tento zvyk.

Čo stojí za to pamätať pri pití vody? Najprv vypite vodu z veľkej fľaše s pohárom. Pitím priamo z fľaše sa do vody dostávajú baktérie, ktoré sa môžu po niekoľkých hodinách premnožiť a spôsobiť nepríjemné neduhy. Bezpečnejšie je piť z pohára. Neplatí to pre malé, 0,5-litrové fľaše, ktoré sa používajú po tréningu.

Spojenie zdravé a užitočné

V uplynulom období určite vzrástol záujem ľudí o amatérsky šport, najmä v mestách. Beh či bicyklovanie začali byť módne, rovnako ako starostlivosť nielen o svoj zovňajšok, ale aj o pohodu a kondíciu.

Šport vždy zohrával jedinečnú rolu v živote ľudí, ktorí sa chcú cítiť dobre, dobre vyzerať a predovšetkým byť zdraví. Preto dnes ľudia bez ohľadu na vek začínajú športovať a nabádajú k tomu svoju rodinu, najbližších priateľov a susedov. Zároveň sa vytvára množstvo aplikácií a programov na podporu amatérov v ich prvých krokoch, ako aj vynikajúce nástroje na analýzu tréningu pre profesionálov.

Ide o aplikácie, ktoré zaznamenávajú a merajú absolútne všetky tréningové parametre, vytvárajú tréningový plán a dokážu každého previesť rôznymi fázami športového rozvoja. Navyše umožňujú spojiť niečo pro-zdravotné s užitočnosťou, ponúkajú účasť na charitatívnych akciách, v ktorých za každý kilometer tréningu sponzor kampane venuje sumu na dobré účely.