Vitamíny – v akej forme ich najlepšie vstrebávame?

Vitamíny treba užívať – o tom nikto ani v najmenšom nepochybuje. Otázkou však je – ako často, v akých množstvách a hlavne – v akej forme? Hoci vedci majú výhradu, že vitamíny nám nemôžu ublížiť, oplatí sa nepreťažovať organizmus, najmä ak sa ich rozhodneme užívať vo forme kapsúl.

Je to záťaž pre našu pečeň. Naše telo, samozrejme, miluje to, čo je prirodzené. Nečudo, že vitamíny najlepšie vstrebávame vo forme zeleniny a ovocia. Je dobré ich jesť každý deň, napríklad raz denne. Oplatí sa však vyberať tie z prirodzeného chovu, neošetrené chemikáliami. Tie najlepšie sa dajú kúpiť v obchodoch s takzvanými biopotravinami.

Žiaľ, sú oveľa drahšie ako tie zo supermarketov, no máme záruku ich výbornej kvality. Ako je to s takzvanými lekárenskými vitamínmi? Tie si nechajme na zimu alebo na obdobie, kedy budeme vitamíny v prirodzenej forme konzumovať len ťažko. Určite nie sú tou najlepšou voľbou na každý deň – telo ich totiž zle vstrebáva.

Paradajky – prírodný elixír mladosti

Paradajky sú už roky známe ako prírodný elixír mladosti. To všetko kvôli vysokému obsahu vitamínu K, ktorý je zodpovedný za pevnú, mladú a hladkú pokožku. Paradajky, ako žiadne iné ovocie či zelenina, obsahujú tento vitamín v zdravom nadbytku.

Stojí však za to vedieť a zapamätať si, že paradajky nám prinášajú oveľa viac zdravotných výhod, keď ich jeme v spracovanej verzii, teda vo forme kečupu, paradajkového pretlaku alebo obchodu. V tejto verzii si môžete elixír úspešne dodať prakticky ku každému jedlu.

Žiaľ, veľmi často sa stáva, že pri ich kúpe v obchode sme vystavení nákupu produktov plných škodlivých chemikálií v podobe hnojív, pesticídov a adjuvantov – najmä ak kupujeme tie dovezené zo zahraničia, v zime. V tomto období sa oplatí zamerať na ich spracované varianty, ktoré – hoci majú zrejme podobné množstvá takzvanej chémie, pôsobia na náš organizmus lepšie a zanechávajú v ňom oveľa viac dobrého ako zlého.

Doplnky stravy – čo užívať?

Už niekoľko rokov nás bombardujú reklamy na doplnky stravy. Pri opätovnom pozeraní nadobudnete dojem, že bez ich prijatia by vlastne žiadna časť nášho tela nemala dobre fungovať. ako to vlastne je?

Je naše zdravie skutočne v rukách farmaceutických spoločností a ich inovatívnych liekov? Všetko nasvedčuje tomu, že nie a je úplne inak. Dôvodom, prečo sa na trhu objavuje toľko doplnkov stravy, je – ako sa mnohí odborníci z oblasti výskumu ponuky a dopytu domnievajú – odvážnejší ľudia, klesajúca dôvera v zdravotnú starostlivosť a dlhé čakacie doby na termín. Farmaceutické spoločnosti využívajú precitlivenosť na zdravie, ktorú prejavujú najmä starší ľudia.

Hovoria im, že keď budú užívať niektoré lieky, samozrejme v denných dávkach, ich zdravotný stav sa zlepší a určite sa im vyhnú vážne ochorenia ako reumatické ochorenia, infarkty či ateroskleróza. V skutočnosti doplnky stravy nemajú zásadný vplyv na fungovanie nášho tela. Úspešný liek z lekárne bude dobrou náhradou čerstvej zeleniny, ovocia a veľa pohybu.