Sú živiny potrebné v strave športovcov?

Dá sa povedať, že športová výživa je akýmsi doplnkom stravy. A to môže znamenať, že sú potrebné, ale nie každý a v zásade sa dajú nahradiť správne vyváženou stravou. Je to tak aj pri týchto prípravkoch? Ukazuje sa, že nie nevyhnutne. Živiny sú nevyhnutné, ak chceme budovať svaly rýchlo, bezpečne a bez tuku. Samozrejme to platí len pre ľudí, ktorí pravidelne cvičia silový tréning.

Zloženie väčšiny športovej výživy je založené na bielkovinách (presnejšie na aminokyselinách) a táto zložka je základným stavebným kameňom ľudského tela. Práve vďaka nemu môžete počítať s nárastom svalovej hmoty. Samozrejme, bielkoviny sú zložkou, ktorú môžeme nájsť v mnohých potravinách, no telu ich nedokážeme dodať v množstvách, ktoré sú potrebné na efektívne naberanie svalovej hmoty. Preto je pri kulturistike lepšie nevzdávať sa možností, ktoré ponúkajú proteínové doplnky.

Čo možno nájsť v živinách?

Ťažko nájdete kulturistu, ktorý by neužíval špeciálne suplementy, ktorých efektom je zlepšenie každého vykonaného silového tréningu. Sme si však vedomí toho, čo je v skutočnosti v tomto type prípravy? Aké zložky sú zodpovedné za to, že svaly sa rýchlejšie rozvíjajú a kulturista má viac sily a energie na ďalšie cvičenia? Poďme to skontrolovať.

Najčastejšie sa používajú dva druhy živín – proteínové a proteínovo-sacharidové, teda gainery. Prvý typ je zodpovedný za rast svalového tkaniva. Jeho hlavnou zložkou sú proteínové aminokyseliny, stavebné kamene ľudského tela.

Na druhej strane gainery sú zodpovedné nielen za prísun bielkovín, ale predovšetkým vytvárajú vyššiu energetickú hladinu kulturistu. V živinách tiež často nájdete kreatín – zložku, ktorá chráni svaly a ovplyvňuje ich regeneráciu. Účinok bielkovín a kreatínu je niekedy posilnený glutamínom. Výrobcovia tiež často pridávajú zložky zodpovedné za energetickú hladinu, ako je kofeín.

Diéta a doplnky

Správna strava je jedným z najdôležitejších prvkov úspešného tréningu. Podstatné je, aby to bolo správne usporiadané, najlepšie osobou so stravovacím vzdelaním. Ako by mal vyzerať jedálniček športovca?

V prvom rade musí spĺňať dennú potrebu bielkovín, sacharidov, minerálov, sodíka a mnohých ďalších prvkov. V závislosti od druhu aktivity je potrebné vyvážiť množstvo konkrétnych ingrediencií tak, aby bolo všetko v správnom poradí a aby telo dostalo to, čo najviac potrebuje.

V prípade kulturistov to bude určite proteín – hlavný stavebný kameň svalov, umožňujúci ich regeneráciu, ako aj napomáhajúci k predĺženiu trvania svalovej práce. Sacharidy nám dodávajú energiu konať. Ich prítomnosť, najmä počas raňajok, je povinná. Netreba zabúdať ani na vitamíny – ich vhodné dávky výrazne urýchľujú regeneráciu tkanív a zlepšuje zrážanlivosť krvi.