Negatívna stránka doplnkov a živín

Môže sa zdať, že vitamínové doplnky a rôzne druhy doplnkov stravy sú produkty, ktoré by sa mali konzumovať v čo najväčších množstvách. Vitamínov totiž nikdy nie je dosť! A tu prichádza prvý mýtus. Pretože sa ukazuje, že prebytok vitamínov – najmä tých, ktoré pretrvávajú dlhodobo – sa môže stať pre telo naozaj fatálnym.

Oplatí sa konzumovať doplnky stravy a živiny, ak naše telo z rôznych dôvodov skutočne vyžaduje špecifické zložky. Pretože ak to tak nie je, môžeme sa napríklad dostať do situácie, kedy sú poškodené obličky, tráviaci systém alebo nervový systém.

Problém sa môže objaviť aj vtedy, keď trpíme chronickými ochoreniami. Je to všetko o možných interakciách medzi liekmi a doplnkami. V takýchto situáciách je potrebné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom.

Aby boli živiny a suplementy skutočne prospešné, mali by ste ich brať s rozumom, pričom si vždy vopred prečítajte informácie od výrobcu.

Kedy sa oplatí užívať suplementáciu?

Aj keď sa nás výrobcovia doplnkov stravy snažia presvedčiť, že ich produkty sú práve to, čo je pre naše telo nevyhnutné, treba si uvedomiť, že to tak nie je. Môže sa zdať, že vitamíny a minerály sú niečo, čo nezaškodí, ukazuje sa, že ich nadbytok alebo nevhodný výber môže spôsobiť v tele viac skazy ako nedostatok. Kedy by ste teda mali siahnuť po suplementácii?

Namiesto toho, aby sme počúvali ubezpečenia z reklamy, že nám určite chýba železo, horčík, vápnik atď., poďme k lekárovi. Na základe výskumu a predovšetkým krátkeho rozhovoru o životnom štýle, úrovni fyzickej aktivity, stravovacích návykoch a zdravotnom stave vám napovie, či a aké doplnky by sme mali konzumovať. Bez takýchto konzultácií je možné pokúsiť sa o suplementáciu v prípade tehotenstva, vyčerpávajúceho ochorenia, oslabenia organizmu alebo pri intenzívnom a plnom fyzickom životnom štýle. V týchto situáciách si môžete byť istí, že vaše telo bude mať väčšiu potrebu rôznych živín.

Doplnky pre športovcov

Tréningy, ktoré kulturisti podstupujú, nie sú jednoduché. Naopak: zaťažujú telo a telo dosť vážne, vystavujú svaly zraneniam a zraneniam. Ich telo potrebuje zvýšené dávky živín, minerálov a vitamínov. Preto sa často obracajú na živiny a doplnky. Ich pomocou chcú pomôcť svojmu telu.

Proteín je dôležitou súčasťou stravy športovca, kulturistu a každého kulturistu. Preto jedným zo základných prípravkov na podporu tréningu je proteínový prípravok, napríklad izolát alebo hydrolyzát.

Kulturisti sa tiež musia starať o vypracované svaly a chrániť ich pred rozpadom. Na tento účel berú antikatabolické látky, napríklad glutamín alebo aminokyseliny BCAA.

Niektorí športovci musia využívať aj pomoc spaľovačov tukov. Pomáhajú zbaviť sa nahromadeného tuku, ktorý by mohol pokrývať vymodelované svaly.

Počas intenzívnych tréningov sú užitočné aj doplnky, ktoré dodávajú silu a energiu. Kreatín tu funguje dobre.