Zranenia a tréningové hrozby

Keď má tréning priniesť očakávané výsledky, je veľmi dôležité chrániť sa pred zraneniami. Jedno nešťastné zranenie kĺbu alebo natiahnutie šľachy môže veľmi efektívne zastaviť tréningový progres na niekoľko týždňov. Niektoré zranenia, ako napríklad pretrhnutie krížového väzu v kolene, sa môžu stať aj pri úplne amatérskom športovaní a dokonca aj pri rozcvičke.

A jeho dôsledky pre profesionálneho športovca aj amatéra sú úplne rovnaké – znehybnenie v prvých týždňoch a prípadná operácia či rehabilitácia. Všetky tieto scenáre znamenajú zastavenie tréningového cyklu na dlhé mesiace a v extrémne negatívnych prípadoch môžu aj navždy zastaviť kariérny rozvoj.

Zručné zvládnutie pravidelného tréningu si preto vyžaduje skúsenosti a obozretnosť. Napriek veľkej motivácii si niekedy musíte uvedomiť, že máte zlý deň a nebudete môcť dosiahnuť štandardné výsledky. Akceptovaním horšej dispozície sa vyhnete zbytočným zraneniam a zraneniam.

Tréningové programy pre amatérov

Pri rozhodovaní o praktizovaní akejkoľvek športovej disciplíny stojí za zváženie vhodný program. Len prostredníctvom racionálne naplánovaných tréningových sérií dosiahnete svoj cieľ rýchlo a efektívne. V tréningovom procese je veľa nebezpečenstiev a nuancií, ktorým sa ako amatér len ťažko vyhnúť.

Aj informácie ako správna suplementácia či správna výživa v intervaloch pred a po tréningu a dokonca aj počas neho – je najlepšie prebrať od trénera. Športové centrá alebo telocvične vo veľkých mestách často lákajú a udržujú zákazníkov doma tým, že majú tím profesionálnych trénerov a konzultantov. Ich hlavnou úlohou je sprevádzať členov klubu pri ich každodennom tréningu a poskytovať im poznatky o tréningových programoch, domácich cvičeniach či strave ideálnej pre danú disciplínu.

Ani školiace programy dostupné na internete, hoci poskytujú pomerne bohatú základňu nápadov a inšpirácií, nie sú vždy dobrý nápad. Môžu byť pre náš organizmus príliš veľkou záťažou a ich užívanie nemusí priniesť očakávané výsledky.

Tréning a strava pre amatéra

Hľadanie dokonalého tréningu a stravovania amatérom sa nemusí odvíjať len od toho, čo je momentálne v móde. Žiaľ, často sú to trendy, ktoré určujú smer vývoja a vďaka čomu majú určité športové alebo výživové produkty výhodu nad ostatnými. Popularizácia špecifického životného štýlu prostredníctvom médií, vydavateľstiev a internetu, s využitím úradov a celebrít – je často oveľa väčší marketing ako sociálna práca.

Preto pri rozhodovaní o konkrétnej diéte, napríklad bezlepkovej, stojí za zváženie, či naša fyzická kondícia a zdravie nemajú naliehavejšie problémy, ktoré treba riešiť.

Skôr ako začne amatér meniť svoj doterajší život aj pod vplyvom prostredia či rovesníckej módy, mal by absolvovať základný výskum a zistiť, ako nasmerovať svoju výživu a pohybovú aktivitu tak, aby zmeny boli čo najoptimálnejšie. Základné vyšetrenia, ktoré môže urobiť rodinný lekár, by malo byť niečo úplne prirodzené, kým sa pustíte do takýchto dramatických zmien v živote.