Úloha živín s vysokým obsahom bielkovín v strave športovca

Takzvané vysokoproteínové doplnky sú doplnky stravy určené pre športovcov, hlavne kulturistov. Používajú sa na uspokojenie prirodzených potrieb tela pre bielkoviny, najmä pre jeho najcennejšie aminokyseliny, a na podporu procesu budovania svalovej hmoty.

Tento základný stavebný prvok tela má okrem vody významný vplyv na rozvoj a prácu svalov športovca, pretože práve bielkoviny im dodávajú pružnosť, zabezpečujúce ich správne natiahnutie a kontrakciu. Prítomnosť bielkovín v každodennej strave ľudí praktizujúcich tento druh športu umožňuje udržiavať správnu úroveň metabolizmu, čo je jeho rovnako dôležitá vlastnosť. Vzhľadom na typ bielkovín obsiahnutých v živinách rozlišujeme niekoľko druhov.

Najdôležitejšie sú tie na báze srvátkového proteínu, ktoré telo absorbuje najrýchlejšie. Živiny na báze kazeínu sa v tele pomaly vstrebávajú, preto sa najčastejšie konzumujú pred spaním. Najlepšie sa vstrebávajú bielkovinové hydroizoláty, teda živiny, v ktorých boli bielkoviny rozložené na časti.

Je užívanie proteínových doplnkov bezpečné?

Mnoho ľudí, ktorí začínajú svoje dobrodružstvo športom, sa pýta, či je bezpečné užívať proteínové doplnky. Existuje veľa falošných hypotéz, že prebytok bielkovín môže zveličovať svaly na neprirodzenú veľkosť, pričom má opačný efekt, ako sa očakávalo. Dôležité je však vyviesť neveriacich z omylu.

Proteínové doplnky sú založené na laboratórne testovaných syntetických proteínoch, ktoré boli testované na vybraných skupinách športovcov. Pozitívne výsledky výskumu znamenajú, že tieto produkty sú uvoľnené do bežného predaja nielen v predajniach v telocvičniach, ale aj v rôznych športových predajniach. Odborníci na výživu sa ponáhľajú s odpoveďou, že produkty tohto typu nie sú zdraviu nebezpečné, pokiaľ sa prijímajú v určitých dávkach odporúčaných výrobcom.

Ak si nie sme istí, či daný výrobok spĺňa potravinové normy, oplatí sa opýtať predajcu alebo dietológa v predajni a ukázať mu obal. Sú to určite ľudia, ktorí vám pri dlhodobom tréningu radi povedia, či tieto typy produktov dobre fungujú.

Alternatíva k proteínovým suplementom

O tom, že intenzívny tréning si vyžaduje podporu špeciálnych prípravkov, netreba presviedčať žiadneho športovca, nieto ešte kulturistu. Nemusíte sa však rozhodnúť pre tradičné kondicionéry. Čoraz populárnejšie sú takzvané gainery, typ proteínovo-sacharidových doplnkov. Na rozdiel od štandardných proteínových doplnkov sú teda tieto založené na bielkovinách aj na veľkej dávke sacharidov.

Aj keď sa môže zdať, že sacharidy by športovcom príliš nežiadali, ukazuje sa, že tie s nízkym glykogénovým indexom sú nevyhnutné na to, aby bolo možné telo po intenzívnom tréningu zregenerovať a hlavne nabiť tou správnou hladinou energie. . Samozrejme, gainery nie sú len bielkoviny a sacharidy, ale aj celý rad vitamínov a ďalších živín dôležitých pre telo. To všetko znamená, že ich užívanie sa odporúča nielen športovcom, ale aj ľuďom, ktorí prešli vyčerpávajúcim a dlhým ochorením – za účelom regenerácie organizmu.