Šport je zdravie, ale je to tak vždy?

Šport je zdravie – tento slogan nájdete doslova všade. Médiá a tlač stále vytrubujú výhody fyzickej aktivity. Je ich nepochybne veľa. Šport však niekedy nemusí mať vždy pozitívny vplyv na zdravie.

Je to spôsobené najmä tým, že každý nabáda ľudí k športu tým, že hovorí o jeho blahodarných účinkoch, no málokto spomína, ako na to. Z tohto dôvodu veľa ľudí zabúda na takú základnú vec, akou je rozcvička pred samotným tréningom. Ak tak neurobíte, môže to viesť k vážnym zraneniam.

Navyše veľa ľudí nevedomky robí technické chyby a chyby pri výbere vybavenia či oblečenia a obuvi. Všetky tieto faktory môžu spôsobiť rôzne zranenia, ktoré sa budú musieť liečiť roky. Odpoveď na otázku v nadpise článku – šport je zdravie, ale len vtedy, keď sa cvičí šikovne a bezpečne, najlepšie pod dohľadom kvalifikovaných trénerov.

Zdravá diéta

Odtučňovacia diéta je téma, o ktorej hovorí veľmi široká skupina Poliakov. Patríme k ľuďom, ktorí vášnivo požierajú mastné, tradičné jedlá a až po čase vidia negatívne dôsledky svojich doterajších zvykov. Konečne prichádza čas, keď si povieme a dosť a rozhodneme sa s tým niečo urobiť.

Najrozumnejším krokom bude návšteva dietológa, človeka vhodne kvalifikovaného, ​​aby nám pripravil špeciálny jedálny lístok, podľa ktorého budeme jesť najmenej päť jedál denne. Vtedy si naše telo zvykne na pravidelné, nie nevyhnutne veľmi veľké porcie a začne spaľovať tuk, ktorý sa mu nahromadil v jeho zákutiach.

Strava by mala mať dokonale usporiadané pomery bielkovín, sacharidov a vitamínov obsiahnutých v produktoch, ktoré jeme. Tiež stojí za to obmedziť zlé návyky a nejesť produkty bohaté na tuky a jednoduché cukry. Sladkosti a slané pochutiny ako čipsy, pukance či tyčinky sú úplne out. Môžete ich nahradiť čerstvým ovocím a zeleninou, ktoré chrumkajú a chutia výborne.

Zdravé stravovanie

Vedenie zdravého životného štýlu sa stáva čoraz obľúbenejším. Chceme byť eko a bio, dávame si pozor na to, čo jeme a sme schopní minúť oveľa viac na produkty, ktoré budú jednoducho zdravé a ekologické. Zdravé stravovanie je aj o tom, že zavediete do života pravidelné jedlá a zdravý jedálny lístok, ktorý bude bez chemikálií, sladkostí, nezdravých jednoduchých cukrov a vylúčení zlých sacharidov.

Strava by mala pozostávať z piatich jedál, konzumovaných pravidelne približne každé tri hodiny. Jedálny lístok by mal obsahovať čo najviac zeleniny a ovocia, ako aj bielkoviny. Jesť by ste mali predovšetkým tmavé, celozrnné pečivo, ktoré podporuje metabolizmus a priaznivo pôsobí na náš tráviaci systém. Veľmi dôležité je piť aj veľa minerálnych vôd, ktoré z nášho tela vyplavujú škodlivé látky a toxíny.

Navyše sme hydratovaní, naša pokožka lepšie dýcha a rozžiari sa. Medzi zásady zdravej výživy by mali patriť aj vitamíny a minerály, ktoré sú nám poskytované v jedlách a ak je ich málo, treba ich dopĺňať.