Diéta a suplementácia

Športovci, ktorí začínajú budovať svalovú hmotu, menia svoj jedálniček. Často siahajú aj po doplnkoch, ktoré zaručujú koncentrovanú dávku ingrediencií potrebných na budovanie svalového tkaniva.

Dobrá strava – Prvé jedlo dňa by malo obsahovať dominantné množstvo sacharidov. Energia nás vďaka tomu dlho neopustí a telo ju získa vďaka dodaným cukrom. Komplexné sacharidy, ktoré sú cestou k postupnému uvoľňovaniu energie, nájdete okrem iných aj v celozrnných výrobkoch. Jednoduché cukry, ktoré rýchlo dopĺňajú nedostatok, pochádzajú z ovocia. Čím neskôr, tým viac bielkovín by malo byť na tanieri. Posledné jedlo dňa len bielkovinové produkty. Takto si regeneračné procesy nebudú vyžadovať príjem aminokyselín zo svalov.

Doplnky sú doplnkom – Užívanie doplnkov a vzdanie sa stravy nie je spôsob, ako budovať hmotu. Iba kombinácia správne vybraných jedál a doplnkov vám umožní dosiahnuť požadovaný účinok.

Doplnok stravy – kreatín

Ľudia so zvýšenou fyzickou aktivitou a športovci konzumujú veľa doplnkov stravy na zlepšenie ich výkonnosti. Medzi látky, ktoré používajú, patria: kreatín. Účinkom jeho pôsobenia je zvýšenie úrovne hydratácie svalových buniek.

Je to spôsobené zvýšením množstva fosfokreatínu vo svaloch a ich väčšou schopnosťou ukladať glykogén. Bežne sa verí, že pri suplementácii týmto typom ingrediencií by ste mali vypiť veľké množstvo vody – aj 5 litrov. Tento predpoklad je však nesprávny, pretože kreatín nespôsobuje taký výrazný a taký rýchly nárast svalového tkaniva, ako tento názor naznačuje.

Napriek tomu sa pozoruje určitý nárast potreby tekutín. Je to spôsobené tým, že užívanie bežnej dávky kreatínu prevyšuje možnosti tela ho využiť. To znamená, že 40 až 70 percent látky sa vylučuje obličkami ako kreatinín. Aby tento proces prebehol, musí sa zvýšiť množstvo spotrebovaných tekutín.

Gainer ako doplnok stravy

Telo fyzicky aktívneho človeka si vyžaduje dostatočné množstvo potravy vrátane správneho množstva vitamínov a minerálov. Okrem bežného jedla môžete stravu športovca podporiť doplnkami. Uvedieme príklady doplnkov, ktoré používajú ľudia, ktorí sa venujú športu. Prvým je gainer.

Ide o zmes sacharidov a bielkovín s rôznou dobou vstrebávania. Bežne sa hovorí, že gainer je adresovaný ľuďom, ktorí nemôžu jesť, hoci to nie je pravda. Táto látka je veľmi dobrou náhradou jedla, keď nám okolnosti, v ktorých sa nachádzame, bránia v zjedení normálneho jedla.

Na trhu sú hard-gainery, ktoré sú určené pre ľudí s rýchlym metabolizmom a pre ľudí, ktorí majú problém pribrať. Gainer je skvelý doplnok po tréningu a je ideálny ako prvá porcia kalórií pred raňajkami. Gainer okrem stavebných látok v podobe bielkovín poskytuje aj obrovskú dávku energie vo forme sacharidov, čo výrazne urýchľuje rast svalovej hmoty.