Doplnky stravy – hŕstka základných pravidiel

Poznať vlastnosti konkrétneho doplnku nestačí na správnu podporu vášho tela. Je tiež potrebné osvojiť si základné princípy, ktoré vymedzujú rámec takzvaného „zlatého priemeru“.

Doplnky by sa nemali používať samostatne. Najlepšie je poradiť sa s trénerom alebo dietológom, ktorý nám poradí s typom a dávkovaním doplnkov.

Overené produkty – Pri rozhodovaní o kúpe doplnkov dbajte na to, aby pochádzali od overeného výrobcu. Lacnejšie náhrady sa neoplatí kupovať, pretože nevieme predvídať ich vplyv na naše zdravie.

Niekoľko praktických rád – Doplnky nie sú cukríky – nezabúdajte ich nebrať po hrstiach, bez zábran a trikrát denne. Nie sú to ani lieky na všetky choroby, ani zázračné látky, ktoré nám prinavrátia krásu a elán. Overené doplnky sú plne zdravé a bezpečné. Ich vplyv na náš organizmus môže byť buď neutrálny, alebo pozitívny – podľa toho, či dodržiavame odporúčania výrobcu.

Suplementácia a tuky rôzneho pôvodu

V prípade nedostatočného množstva nami konzumovaných tukov je možné použiť vhodnú suplementáciu. Najčastejšie sa to týka omega-3 tukov, ktoré určujú naše zdravie na dlhé roky. Živočíšne tuky sa získavajú zo suchozemských aj morských živočíchov. Obsahujú estery glycerínu a vyšších mastných kyselín.

Podkožné tkanivo – u zvierat sa všetok tuk ukladá ako podkožné tkanivo. Rovnako ako ľudia, funguje ako energetický materiál.

Rastlinné tuky – suplementácia tukmi rastlinného pôvodu sa používa menej často. Tieto tuky sa získavajú zo semien a jadierok, niekedy z klíčkov. Najdostupnejší rastlinný tuk získame z kukurice, arašidov, olív a sójových bôbov.

Rastlinné oleje sú jedlé, používajú sa aj pri výrobe rôznych druhov kozmetiky. Sú mimoriadne dôležitou zložkou, zaručujúcou nielen trvanlivosť daného produktu, ale aj zlepšujúcu jeho výkon.

Doplnky na majstrovstvách sveta

Užívanie prírodných doplnkov stravy sa v posledných rokoch stáva čoraz obľúbenejším najmä v profesionálnom športe. Počas majstrovstiev sveta v Brazílii, ktoré sa konajú v Brazílii, sa čoraz viac hovorí o úžasných metódach, ako zranených a unavených futbalistov postaviť na nohy.

V mnohých prípadoch lekári tímu nesmú používať invazívne liečebné metódy, mnohé liečivá sú na zozname zakázaných látok. V športovej medicíne sa čoraz viac finančných prostriedkov vyčleňuje predovšetkým na investície do prírodných metód založených predovšetkým na prírodných suplementoch.

Zvlášť nahlas v posledných rokoch v médiách o injekciách, ktoré futbalisti berú, aby okamžite zahustili tkanivo chrupavky. Na tento účel však musia súhlasiť s priamymi injekciami z kohútieho hrebeňa, bohatého na kolagén a ďalšie cenné látky, ktoré pôsobia prozdravotne na kĺby – dôležité pre každého športovca.