Fyzická aktivita a zdravie

Priaznivé účinky fyzickej aktivity na zdravie sú už dlho známe. Jednou z výhod cvičenia je, že znižuje množstvo glukózy v krvi. Svaly, ktoré potrebujú viac energie, totiž pracujú tvrdšie.

Táto energia pochádza z glukózy. Ľudia, ktorí sú fyzicky aktívni, majú menšiu pravdepodobnosť nadváhy, čím sa znižuje riziko vzniku cukrovky. Hypertenzia je zriedkavá u ľudí, ktorí vedú aktívny životný štýl. Lekári nám odporúčajú predovšetkým aeróbne cvičenia, ktoré ovplyvňujú okysličenie organizmu. Tento typ cvičenia zahŕňa plávanie.

Na kúpalisko môžu ísť aj neplavci. Väčšina z nich tiež vykonáva cvičenia v plytkom bazéne. Výborným cvičením je aj nordic walking. Počas nej pracujú všetky naše svaly, nielen ich vybraná skupina. Fyzickou aktivitou môže byť aj spoločenský tanec alebo rýchla chôdza. Tanec aj rýchla chôdza nám prinesú mnohé zdravotné benefity vrátane regulovaného krvného tlaku.

Dá sa únava prekonať?

Veľké, niekedy až príliš veľké množstvo povinností nás veľmi unavuje. K pocitu únavy prispieva aj malé množstvo živín, ktoré svojmu telu dodáme konzumáciou takzvaných nezdravých jedál. S únavou sa však môžete vysporiadať zmenou návykov.

Prvým krokom, ktorý musíme urobiť, je dostatok spánku. Dospelí potrebujú 7 až 8 hodín spánku. Ľudia, ktorí dobre spia noc čo deň, budú menej unavení. Okrem toho treba dbať na stravu, ktorá zabezpečí veľké množstvo vitamínov skupiny B. Vstrebávanie týchto vitamínov bude efektívnejšie, ak do stravy zaradíme produkty s obsahom horčíka a železa.

Na zostavovanie každodenných jedál využívajme čo najviac zeleniny a ovocia, siahnite po tmavom pečive, rôznych druhoch krúpov, ako maškrtu jedzme orechy. Na záver nezabudnime na fyzickú aktivitu. Môžeme jazdiť na bicykli, plávať, behať alebo čoraz obľúbenejší pomalý jogging.

Spánok je základom zdravia

Veľa ľudí dbá na správnu stravu a fyzickú aktivitu. Títo ľudia však často zabúdajú, že ich zdravie nie je menej ovplyvnené správnym množstvom spánku. Každý z nás by mal spať aspoň 7, ešte lepšie 8 hodín. Príliš málo spánku vedie k poruchám mozgu.

U ľudí, ktorí spia menej ako 7 hodín, dochádza k poklesu kognitívnych schopností, majú problémy s pamäťou a koncentráciou a majú problémy s rozhodovaním. U ľudí, ktorí spia príliš krátko, sa vytvárajú usadeniny amyloidu. Ak nezačneme viac spávať, riskujeme, že sa u nás rozvinie Alzheimerova choroba, ktorú spôsobujú okrem iných aj spomínané usadeniny. Ba čo viac, ak spíte menej ako 7 hodín denne, priberiete.

Celé naše telo začína zlyhávať s nedostatkom spánku. Bunky nášho tela majú problém so vstrebávaním glukózy, hladina cukru v tele sa začne zvyšovať, čo môže viesť k cukrovke. Aby ste sa dobre vyspali, nemali by ste pred spaním piť kávu ani jesť ťažkú ​​večeru. Dobre vetraná spálňa.